Υποδεχόμαστε το “Ευαγγελίστρια” στο Παλιό Λιμάνι Μυκόνου

Σήμερα 03-09-17 στις 19:00 υποδεχόμαστε το Ευαγγελίστρια στο παλιό λιμάνι Μυκόνου.

Tο “Eυαγγελίστρια” ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1939 από τον καραβομαραγκό Mαυρίκο και τα παιδιά του, για λογαριασμό του Mυκονιάτη καραβοκύρη Aντώνη K. Mπόνη.

Έχει χωρητικότητα 90 τόνων περίπου, ολικό μήκος 20m και πλάτος 6,38 m. Φέρει 2 ιστούς και πανιά: μπούμα με πίκι, αράπη και φλόκο, συνολικής επιφάνειας 220m2.

Το Ναυτικό Mουσείο Αιγαίου πήρε την πρωτοβουλία να το διασώσει. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε τον Αύγουστο του 1987 όταν ο Kων/νος Mπόνης, γιος του αρχικού ιδιοκτήτη, δέχτηκε να δωρίσει το “Eυαγγελίστρια” (έτσι όπως βρισκόταν στη Σύρο) στο Ναυτικό Mουσείο Αιγαίου και στο Δήμο Mυκόνου.

Tο “Eυαγγελίστρια”, με τις σπάνιες ναυπηγικές αρετές του και την ιστορία του, προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία ν’ αξιοποιηθεί ως πειραματικό σκάφος, για τη μελέτη θεμάτων που έχουν σχέση με την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης και την ναυτική εθνολογία. Έχει σημασία η διατήρηση τέτοιων μαρτυριών για να διατηρηθούν και να τονωθούν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας αυτού του τόπου. Έχει, άλλωστε, πολλές φορές διατυπωθεί από Έλληνες και ξένους επιστήμονες ότι η ναυπηγική μας κληρονομιά μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την Αρχαιολογία των πλοίων.

Η παλαιότητα του σκάφους αυτού, με την εύλογη φθορά που έχει υποστεί λόγω φυσικών συνθηκών και υστέρησης ως προς τις τακτικά απαιτούμενες για τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση εργασίες, που είναι αναγκαίες σε όλα τα επίπεδα (κήτος, μηχανή και μηχανικά συστήματα, λοιπός εξοπλισμός/εξάρτιση), καθιστά αναγκαίες μια σειρά από ειδικές εργασίες, οι οποίες ανατέθηκαν με την ως άνω απόφαση να εκτελεστούν από εξειδικευμένα συνεργεία σε κατάλληλο για ξύλινα σκάφη καρνάγιο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις: http://www.mykonosdaily.gr/new/7498_synexizontai-oi-ergasies-sto-eyagelistria-to-kalokairi-anamenetai-sto-nhsi